Stora och kända klädmärken

Hur kommer det sig att ett klädmärke blir populärt helt plötsligt? Går det över en natt, eller är det någonting som växer sig fram? Vilka är de stora klädmärkena som har fått stor uppmärksamhet, och vad är historien bakom dem?

Många frågetecken nu, men säkert finns det andra som också vill ha svar på frågorna.

Levi Strauss & Co

Ett par Levi’s 501 har säkert många ägt under sin levnadstid. Det är en klassisk jeansmodell som företaget är mest kända för Det var jeansföretaget som växte så enormt från 60-talet och fram tills idag. Levi Strauss etablerades redan 1853 och då började man tillverka arbetskläder i slitstarka materialet och jeanstyget denim. Det blev till en början ett populärt platt som köptes av gruvarbetare och cowboys i USA. Om du har ägt eller sett ett par Levi’s jeans så vet du att det sitter en gul tråd i dem, man tänker inte på det men det finns en anledning. När företaget startade var det andra som följde efter och började sälja samma typ av jeans, men Levi’s var av mycket bättre kvalitet. På den tiden var det svårt att skilja på märken på jeansmodellerna och folk trodde att man hade köpt ett par Levi’s och trott att det var usel kvalitet, men i själva verket hade man köpt ett par andra jeans. Då började Levi’s att sy in en speciell gul tråd för att utmärka sig och för att det skulle vara lätt att känna igenom dem. Man gjorde även en bågstickning på bakfickan av jeansen.

Levi’s 501 är i princip samma jeansbyxa som man började tillverka på 1800-talet, bara små förändringar i materialet har gjorts. Namnet 501, vart kommer det ifrån? Jo, företagets produkter var indelade i olika grupper beroende på vart de tillverkades. Grupp 1-4 var en grossistverksamhet medan grupp 5 var den egna tillverkningen. Eftersom denna jeansmodell var den första så fick den artikelnumret 01, därav namnet Levi’s 501.

Filippa K

Filippa Knutsson heter grundaren till klädmärket Filippa K. Hon är dotter till Lars Knutsson som öppnade den första Gul&Blå-butiken i Stockholm, en butik som säljer jeanskläder. Hon startade sitt företag 1993 och bodde på i London och fick en stark känsla för internationella trender. Hon arbetade först hos sin pappa men slutade eftersom hon inte fick tillräckligt med utrymme för att förverkliga sina egna idéer. Den första butiken öppnade Filippa K 1997 och hon har bland annat varit med och lanserat stretchjeansen i Sverige. Ett kännetecken för Filippa Ks kläder är att de är klassiska och enkla modeller, men i ett fint material. Idag har hon butiker i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Belgien och i Nederländerna. Kläderna sälja också i andra butiker runt om i världen.

När hon startade upp sitt eget klädmärke så var det inte så enkelt. Det var ganska hårt till en början. Hon startade Filippa K med sin dåvarande make och de sålde bilen, drog ner på alla hushållsutgifter för att spara in pengar. Köket blev deras kontor och maken fick leverera kläderna som Filippa hade gjort med sin cykel