Brasse Brännström

Kanske en orelevant artikel men nästan alla vi har haft en koppling till Brasse och Fem Myror är fler än fyra elefanter…

Han är en av våra mest folkkära mediepersonligheter och många är det nu som sörjer Brasse Brännströms bortgång. Mest känd är han för tv-programmet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. En serie pedagogiska program med mycket humor. Programmen som han gjorde tillsammans med Magnus Härenstam och Eva Remaeus och som lärde massor av barn i Sverige att läsa och skriva. Brasse och hans Lattjolajbanlådan har fått både barn och vuxna att dra på smilbanden. Tillsammans med Magnus Härenstam gjorde Brasse också många shower. De startade redan på 1960-talet då de studerade tillsammans och fortsatte sedan med flera omtalade krogshower på Bacchi Wapen och Berns i Stockholm. Magnus och Brasse blev ett oskiljaktigt radarpar under årtionden.

Förutom barnprogram i tv och krogshower har Brasse varit med som hyllad skådespelare i flera filmer och blev 2002 belönad med en Guldbagge för sin insats som luggsliten journalist i Sprängaren, en filmatsering av Liza Marklunds deckare med samma namn. Brasse har inte bara befunnit sig framför kameran och på scenen, han har också skrivit manus till ett antal filmer. Tillsammans med vännen och kollegan Lasse Hallström skrev han manuset till den populära filmen ”Mitt liv som hund”, ett manus som gav honom en Oscarsnominering. Humorn har varit närvarande i mycket av han gjort, dock inte allt. Den sista filmen han spelade med i var kortfilmen ”Hot nasty teen” där han spelade en komplex roll som hallick. En film som visar den bredd som skådespelare Brasse hade. Hans tajming och närvaro på scenen och framför kameran var fantastisk. Brasse Brännström blev 69år.

admin