Om kroppsutsmyckningen tatueringar

En tatuering är en dekoration där tatueraren målar ett motiv på en persons hud med nålar doppade i färg. Tekniken gör att motivet inte går bort utan blir bestående. Därför är det förstås klokt att tänka noga igenom om man verkligen vill tatuera sig och i så fall med vilket motiv, innan man låter tatueraren gå loss med sin maskin.

En väldigt klassisk typ av tatuering är den där man låter tatuera ett namn med ett hjärta som bakgrund. Här är poängen just att tatueringar är bestående, och genom att tatuera in hjärta och namn så visar man sin kärlek till sin partner och att man vill vara trogen henne eller honom livet ut.

Skulle förhållandet spricka behöver loppet dock inte vara helt kört då det finns tekniker för att avlägsna motivet. Eller så kan man kanske tatuera över motivet eller komplettera det på något sätt.

Inom olika grupper i samhället kan tatueringar fylla olika symboliska betydelser. En politisk symbol kan vara ett ställningstagande för en ideologi t ex.

Bland fångar på fängelse finns tatueringar som kan betyda att den som bär tatueringen har dödat en människa, hur många gånger fången har suttit inne, hur många års straff fången ska avtjäna och andra saker.

Hälsorisker med att tatuera sig är ett ganska omdiskuterat ämne. Det är naturligtvis viktigt att nålarna hålls rena då de penetrerar huden på ett sätt som gör att infektionsrisken är uppenbar. Även farliga ämnen i tatueringsfärgen har varit föremål för diskussion på senare år.

Själva ordet tatuering härstammar från polynesiska.

admin